AmadeusEnsemblet

Klassisk og ny musik for blæserensemble

AmadeusEnsemblet begyndte sin virksomhed i 1993. En kreds af blæsere fra København og Sjælland ville gerne fremføre musik for stor blæserbesætning.

 

AmadeusEnsemblet

 

Stor blæserbesætning vil sige parvise instrumenter: 2 fløjter, 2 oboer, 2 klarinetter, 2 fagotter og 4 horn (som dobbeltpar). Dertil kommer en klanglig udvidelse med piccolofløjte, engelskhorn, C-klarinet, bassethorn, basklarinet og kontrafagot. Med alle disse instrumenter får man et meget omfangsrigt klangmedium med en symfonisk effekt.


REPERTOIRET
Det første værk man tænker på ved stor blæserbesætning er Mozarts Gran Partita for 13 blæsere, et værk som er "stamfader" til senere værker for samme eller større besætning. Richard Strauss er den komponist som i første række er blevet inspireret af Mozart. Han har komponeret 4 værker for op til 16 blæsere, hvoraf de to er tidlige og de to andre sene værker i hans produktion. I disse værker har man et fuldtklingende orkester, der kan genkendes som "orkestret i orkestret" i Strauss' forskellige operaer, hvor blæserne har en meget vigtig rolle.
Ensemblet har samarbejdet med strygere om at opføre Brahms' Serenade for dybe strygere og blæsere samt Dvoráks Serenade for blæsere med cello og kontrabas. Endvidere har ensemblet arbejdet sammen med professionelle solister, bl.a. Elisabeth Westenholz (klaver), Linnéa Lomholt (alt) og John Ehde (cello).



NYE VÆRKER
For at udvide repertoiret ønsker AmadeusEnsemblet at få nye værker skrevet til sig. Det begyndte med en kontakt til den nu afdøde komponist Leif Kayser, der var en virkelig kapacitet på blæserområdet med sin organistbaggrund. Kayser har bearbejdet en komposition af Tjajkovskij (Tema med variationer op.19,6) for 15 blæsere (opført 1,gang 1994). Senere fortsatte Kayser med en egen komposition "Dansk Rapsodi" (1998) ligeledes for 15 blæsere (uropført 1999). Værket er en rytmisk bearbejdelse og udvidelse i symfonisk retning af kendte danske melodier.
I 2001 har ensemblet uropført Flemming Friis' Capriccio for 15 blæsere, et værk i 4 satser, hvor komponisten (også med organistbaggrund) viser stort talent og forståelse for blæsermediets muligheder. I 2003 uropførte ensemblet to værker: Akustisk Regnbue for altsolo og 16 blæsere af Svend Nielsen med tekst af Pia Tafdrup og Fair Isle for solocello og 16 blæsere af Hans-Henrik Nordstrøm. I 2004 uropførte ensemblet Paulus 13 for 17 blæsere og altsolo og Tatjana og Onegin for 16 blæsere, altsolo og skuespiller - begge komponeret af Martin Åkerwall. Alle værker er blevet fint modtaget med rosende anmeldelser. Bl.a. Statens Kunstfond og AKKS har givet støtte til disse projekter. Ensemblet fortsætter arbejdet med tilvejebringelsen af flere nye værker.



PRØVE- OG KONCERTVIRKSOMHED
AmadeusEnsemblet arbejder projektorienteret, dvs. medlemmerne mødes ikke regelmæssigt hele året rundt, men samles i korte prøveforløb med 2-3 koncerter som mål. I løbet af et år bliver det til 3 koncertrækker som regel i september, november og april. Der har været afholdt koncerter i bl.a. Helsingør Domkirke, Roskilde Domkirke, Sct. Mariæ kirke (Helsingør), Herlufsholm Kirke, Espergærde Musikforening, Kronborg Slot, Marienlyst Slot, og i København bl.a. i Rundetårn, Helligåndskirken, Blågårds kirke, Frederiksberg Slotskirke, Sorgenfri kirke og Jerusalemskirken samt i forskellige kirker på Sjælland.
Dirigenter for ensemblet har siden 1993 bl.a. været: Ole-Henrik Dahl, Morten Ryelund Sørensen, Peter Ettrup Larsen, Gints Glinka, Damian Iorio, Martin Åkerwall, Casper Schreiber og Christian Kluxen. Som gæstedirigenter har ensemblet haft Guy Feder og Henrik Goldschmidt.


Ønsker du yderligere oplysninger og priser på AmadeusEnsemblet er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på AmadeusEnsemblet

For booking af AmadeusEnsemblet ring til nkbooking - tlf. 7020 3648




NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
E-mail: niels.kofoed@nkmusic.dk