Stan Urban

50'er Rock'n'roll

Længe leve Rock'n'roll!
Der er to ting, der er kommet til Danmark for at blive. Det er rock'n roll og Stan Urban. Manden der spiller 50'er rock med en energi, der rækker langt ind i det 21. århundrede - manden med et lillefinger-punch, der vil gøre selv en Tyson misundelig.

Da Stan første gang kom til Danmark i midten af 80'erne blev han foreslået at ændre sit navn og begynde at spille playback, men Stan sagde nej - det skal være den ægte vare der leveres til publikum, og det har han ikke fortrudt et eneste øjeblik.

Stan spiller rock'n roll i ægte 50'er ånd - med nutidens sjæl, men uden syntetiske lift, sovs og kartofler. Og måske er det derfor, at knæene føles som gele og hjertet dunker en ekstra gang, når Stan Urban sætter fingrene til klaveret.

Rock'n roll forever - Du kan ikke fange mig, du kan ikke fange mig!!!!
Sådan råbte 9-årige Stan til sin bror, lige før han faldt I gulvtæppet og slog hagen mod spisestuebordet med sådan en kraft, at han næsten skar tungen over på sig selv med tænderne, som da også knækkede. Men Stans far var hurtig og de skotske læger dygtige. Tungen blev syet på og tænderne rettet op, til glæde for os alle der i dag 53år efter nyder Stans stemme og dansende rock-klaverspil.

I dag lystrer tungen godt nok, også til andet end sang. Stan mestrer fire sprog.
Hvis nogen havde fortalt mig som 18-årig, at jeg ville spille den samme musik som 64-årig, så ville jeg have grinet af dem, fortæller Stan Urban, der allerede som 13-årig fik ørerne op for rocken. Og det var kærlighed ved første lyt.

Det var Little Richard, der rockede sig ind i den unge Stans hjerte og sjæl. Og der har den stadig en stor plads. Skal der kigges video hjemme hos Stan er det stadig Little Richard og de andre gamle rock-drenge fra 50'erne, der kommer i maskinen. Men hvem er Stan Urban egentlig? Hvorfor fortsætter han med at spille alene. Manden og klaveret Rocken og sjælen?

Jeg er mig
Jeg har aldrig villet lave mig om, siger Stan Urban. Da jeg kom til Danmark foreslog de mig at jeg ændrede mit navn, begyndte at spille playback og fik nogle flere mennesker med. Men jeg sagde nej.
Take it or leave it. Ingen andre gør, hvad jeg gør. Jeg elsker rock and roll, og jeg er mig selv på scenen. Jeg har ikke lyst til at klæde mig ud i mærkelige kostumer. Jeg synes, man er nødt til at være sig selv, når man optræder. Stan spiller rock'n roll i ægte 50'er ånd med 2007er sjæl, men uden syntetiske lift, sovs og kartofler. Og måske er det derfor, at knæene føles som gele og hjertet dunker en ekstra gang, når Stan Urban sætter fingrene til klaveret. På dansk ville vi nok sige at han går i folk med træsko på. Men det passer måske alligevel ikke med den velklædte skotte, der kan behandle tangenterne, så selv vilde rockere bliver tamme.

Fra Ibiza til Randers
To store skift har Stan Urban haft i sit liv. Begge gange var det en kombination af tilfælde og dybtfyldt, sjælfuld rock and roll, der gjorde udslaget. Scenen var den samme, men omgivelserne vidt forskellige. En bar på Ibiza - vi skriver 1967. Et hi-tech diskotek i Randers - vi skriver 1981. Salen er tom - kun bartenderen ser på Stan Urban, der aldrig har spillet på stedet før. Han træder ind, suger rummet til sig i ét langt blik, tager et par dansetrin, bøjer og strækker fingrene, sætter sig til klaveret, spiller de første toner og lader rocken rulle ud i det tomme rum. Ti minutter efter er rummet ikke tomt mere for folk henter flere folk fra naboværtshusene. Prøv at hør ham. Han spiller til hjertet og dansefødderne. Indehaveren af baren vil også have mere, og får det!

Det var historien om, hvordan Stan Urban indførte rock and roll på Ibiza. lbiza-beboerne kunne lide ham og han kunne lide dem og øen. 13 år boede Stan Urban på Ibiza og fik et nært forhold til både baren, indehaveren og publikum.


En forvandling
I 80' ernes Randers havde man selvfølgelig hørt rock'n roll før. Men aldrig fremført live af en mand med et klaver. Stan kom direkte fra Ibiza. Kronraget, mørkebrun og i plastiksandaler.
Efter den første aftens succes var der bud efter Stan Urban i Randers og omegn. De fem dage han skulle være blevet i Danmark blev til tre uger. Siden kom han tilbage igen... og igen... og igen. Undervejs skiftede han plastiksandalerne ud med formsyede engelske kvalitets sko.
Håret fik lov at vokse ud og blev pænt klippet. En aften Stan spillede kom en ung mand op til ham, og sagde, at han havde han en noget lignende - bare bedre, engang.
- Nå, hvor var det henne, spørger Stan nysgerrigt.
- På Ibiza, men han lignede slet ikke dig, han var skaldet og han var neger, svarede den unge mand.
- Men det var mig, sagde Stan og måtte frem med fotografierne for at bevise sin påstand.

Uden lyd
Stan har nu boet i Danmark siden 1984 Han har spillet for både kong Salomon og Jørgen Hattemager. For han kan lide at spille alle steder. Intet sted er for småt, eller for vådt.
Hvilket kan være et problem udendørs. I flere år har Stan Urban været fast indslag i festugen på gågaden i Århus.
Desværre er det ikke altid vejrguderne er med ham. Som den gang. hvor vandet fik klaveret til at strejke. Publikum stod tykt omkring ham, og ikke en lyd kom der fra instrumentet.
Så viser Stan Urban, at han ikke bare er musiker, men også klovn i ordets bedste betydning. Han standser ikke et øjeblik Spiller bare videre, mens han mimer ordene. Publikum er himmelfaldne og alle bliver for at se hvordan det skal ende. Heldigvis kommer elektriciteten igen, klaveret spiller, og Stan sætter lyd på stemmen som om intet var hændt.

International
Men Stan er ikke alene et dansk fænomen. Som rock'n'roll selv er han international. Så langt væk som i Arabien kender de hans slagfærdige venstrehånd. I Bahrain, en lille ø ud for Kuwait, har man også "opdaget" den gamle rock and roll gennem Stan Urban. Men han spiller lige så gerne for gæve jyder som for velhavende arabere med store biler.
Kodeordet for Stan Urban er kvalitet. Han kan lide kvalitet. Han vil helst give kvalitet. Og han svigter aldrig sig selv. For ham er musikken det vigtigste.
- Når hundrede af mennesker hører rock'n roll sammen og pludselig får nøjagtig den samme følelse, så er det en stor oplevelse at være rockmusiker, siger Stan Urban med et stort varmt smil, der bør opleves "live".

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Stan Urban er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på Stan Urban

For booking af Stan Urban ring til nkbooking - tlf. 7020 3648


 Nyhedsbrev
E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld
Nomineret
 Stan Urban
Lyt til Stan Urban

Get the Flash Player to see this player.

Roberta
Info
Kontakt
NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
Email:
Relaterede kunstnere