Henning Andersen

vulkanolog foredragsholder

Lever vi på lånt tid og nåde fra jordens glødende kerne? Er vi på vej ind i en mere ustabil periode med flere og flere jordskælv - vulkanudbrud - ligesåvel som klimaændringerne finder sted?


Foredrag 1: Italiens berømte vulkaner

"Vulkaner er ikke til at spøge med - men de er heller ikke til at undvære. Vulkaner har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder, og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet levende liv kan undvære. Så det er et spørgsmål, om vulkanerne ikke skal betragtes som vores venner og ikke som vores fjender. Hurra for dem". Den græske vulkanø Santorin eksploderede for 3600 år siden med et "dommedagsbrag" og udslettede hele den Minoiske kultur på Kreta men satte til gengæld gang i kulturudviklingen og bebyggelsen på fastlandet.

I Italien har Etna såvel som Vesuv været en "klassisk vulkan", hvor man siden grækertiden har betragtet vulkanerne som uovervindelige naturkræfter. I dag ved vi, at vulkanerne ikke kun er skadelige men lige så gavnlige grundet den frugtbare jord, som lavaen gennem tiden omdannes til. Tænk blot på vinbonden, der sætter en flaske rødvin og 4 vinglas for at byde lavaen velkommen til hans hus. Når huset er brændt ned og lavaen størknet, går han op og sætter grænsepæle op på det stykke jord, som hans tipoldebarn kommer til at opdyrke om 100 år. Bosætte sig andre steder? Aldrig i livet. "Etna kan godt betragtes som et uhyre, men det er et godt uhyre", udtaler borgmesteren i Nicolosi. "Vi har en slags had- kærlighedsforhold til den vulkan. Hans nye bog: "Etna ildens bjerg" handler ikke kun om vulkanologi, men også om sagn og myter og spændende personlige beretninger fra Etnas udbrud gennem tiderne.

"Den smukkeste natur er skabt af de voldsomste kræfter naturen kan præstere, så enormt, at et menneske ikke kan forestille sig det". Citat af Henning Andersen. Også Vesuv er vulkanen over alle vulkaner, idet det var her, at vulkanforskningen begyndte - og verdens første vulkanologiske institut blev oprettet. Danmark har et specielt forhold til netop Vesuv fordi dels Kong Christian VIII skrev en vulkanologisk afhandling om Vesuv - og dels H. C. Andersen havde et helt specielt forhold til denne vulkan. Se omtale af "Vesuv en meget farlig vulkan"

Et spændende foredrag, der omhandler Vesuv og Europas mest aktive vulkan Etna, vulkanøen Stromboli og sidst men ikke mindst den nærliggende ø Vulcano, hvor man troede at vulkanguden boede og arbejdede i sin smedje, og som har lagt navn til naturfænomenet: De ildsprudende bjerge.

Foredrag 2: Vejr og vulkaner
Sammen med Danmarks kendte meteorolog Jesper Theilgaard giver Henning Andersen en fyldig gennemgang af vejr og vulkaner.

Henning Andersen fortæller om vulkanernes dannelse og opbygning, mens Jesper Theilgaard taler om vejret og vulkanernes indflydelse på klima og vejr.

Gennem tiderne har store vulkanudbrud ændret klimaet og påvirket levevilkårene på Jorden, hvilket man først gennem de senere årtier er blevet mere og mere bevidst om. Tilhørerne får naturligvis lejlighed til at stille alle de vulkan - vejr- og klimaspørgsmål, man måtte sidde med.

I 1784 mente Benjamin Franklin, at den usædvanlig kolde vinter og "tørre tåge" over det meste af Europa, nok stammede fra det store lavaudbrud på Island fra vulkanen Laki i 1783. Han havde mange modstandere, men i dag ved vi han havde ret.

Året 1816 var uden uden sommer i Europa og Amerika. Tamboras udbrud i Indonesien 1815 udslyngede 150 km3 eller 17 millioner tons vulkanske udbrudsprodukter i vejret, og 100.000 mennesker mistede livet. Klimaeffekten gjorde sig gældende over hele den nordlige halvkugle. Høsten slog fejl i Frankrig og i London var temperaturen om sommeren 2 - 3 grader Celsius under det normale. Det sneede i juni måned i Europa og U.S.A. Alle havde glemt Benjamin Franklins forudsigelser 33 år tidligere. Man havde bemærket ejedommelige røde solnedgange over store dele af verden uden at man satte det i forbindelse med Tamboras udbrud.

Ved stærkt eksplosive vulkanudbrud slynges enorme mængder af svovldioxid og aske op i atmosfæren - og stratosfæren. Her spreder gasskyerne sig. Tidligere troede man, at det var støvet, der påvirkede klimaeffekten. Idag ved vi, at det er svovlgasserne, som bærer hovedansvaret for klimaeeffekten og dermed temperaturfaldet - alt afhængigt af hvor vulkanudbruddet finder sted på jordkloden og hvor store mængder udbrudsmateriale o.s.v., der er tale om.

Også mængder af kuldioxid kan udslynges og er medvirkende til den fortsatte drivhuseffekt og igen være påvirke temperaturforholdene på jorden. Et spændende foredrag med to eksperter.

Foredrag 3: Islands vulkaner
Allround lysbilledforedrag om Islandske vulkaner. Pladetektonikken, der har dannet Island forklares og beskrives.

Island er et af de mest spændende steder i verden, hvis man vil studere vulkaner. Hele Island er dannet ved vulkansk aktivitet igennem 40 millioner år, hvor de første vulkanudbrud fandt sted på bunden af Atlanterhavet. Island ville aldrig have eksisteret, hvis ikke undersøiske vulkaner havde opbygget øen med materiale fra jordens indre.

Et spændende foredrag med flotte fotografier fra Islands berømte vulkaner. Vulkaner er forbindelsvejen mellem jorden indre og overfladen, hvor den gasrige magma dannes ved opstømmende varme i forbindelse med kontinentalpladernes bevægelser og strømmer ud på jordens overflade.
Seismiske undersøgelser viser, at der under de fleste virksomme vulkaner findes et magmakammer(indeholdende magma/lava), som ofte har form af et rødvinsglas med forskellig kemisk sammensætning alt afhængigt af, hvor på jorden vulkanen står eller ligger.

Magmaet dannes ved lokal opsmeltning i selve jordskorpen eller den øverste del af jordens kappe og i forbindelse med trykfald og varmeopstrømningerne nede fra altså igen i forbindelse med kontinentalpladernes bevægelser. Altsammen et resultat af de varmeopstrømninger, der skyldes jordens magnetfelt og energiudladninger fra jordens kerne. I de Midtoceaniske rygge som Island dannes magmaet tæt på jordens overflade, hvor pladerne trækkes fra hinanden.

Henning Andersen har skrevet bogen: "Hekla Islands dronningevulkan".

Biografi:
Hans vulkaninteresse begyndte, da han som dreng læste Jules Vernes bøger, bl.a. "Rejsen til Jordens indre".

Hans vulkaninteresse fik fornyet kraft, da han vandt i Otto Leisners "Kvit eller Dobbelt" i 1985. Pengene gjorde det muligt for ham at arrangere studierejser, lave film om vulkaner samt skrive bøger og holde foredrag.

Siden læste han geologi og holder nu mange foredrag om "Moder Jords" mystiske indre.

Han er en garvet foredragsholder, som gang på gang har tryllebundet publikum med sin store viden

Om vulkaner siger han: "Vulkaner er ikke til at spøge med, men de er heller ikke til at undvære. De har nemlig skabt den luft, vi til daglig indånder og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet liv kan undvære. Vulkaner er lige så meget vores venner, som de er vores fjender" ...

"Vulkaner repræsenterer som i de store verdensreligioner det gode såvel som det onde".

Hans første møde med en vulkan havde nær kostet ham livet, da han i 1971 var ved at falde ned i Strombolis krater. Alligevel har hele hans liv drejet sig om de rigtige vulkaner, som han har brugt formuer på at udforske, men også som vulkanguide for mange danske rejsebureauer. Han har skrevet adskillige bøger om vulkaner, bl.a."Vesuv den udødelige vulkan", "Øer født af ild" , "Hekla Islands dronningevulkan", "Vesuv en meget farlig vulkan" og "Etna ildens bjerg"..


Han har indspillet TV-filmen: "Verden brækker på Island", der handler om de Islandske vulkaner og "Mod Vesuv jeg øjet vender", der handler om H.C. Andersens dragning mod Vesuv, vulkanen over alle vulkaner, der også er Henning Andersens yndlingsvulkan. Senest filmen om Etna, der har været vist på DK4.

Henning Andersens interesse for vulkaner startede, da han som dreng læste Jules Vernes: "Rejsen til Jordens indre".

"Vulkaner er skabende såvel som udslettende"...
"Lever vi på lånt tid og nåde fra Jordens glødende kerne"...

"Vulkaner og jordskælv er sikkerhedventiler for jordens glødende kerne med sin overskudsvarme. Den der skaber liv kan også tage det. Hvis ikke vi havde vulkaner eller jordskælv, ville den indre jordvarme få hele jordens overflade til at eksplodere på et tidspunkt."...

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Henning Andersen er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på Henning Andersen

For booking af Henning Andersen ring til nkbooking - tlf. 7020 3648


 Nyhedsbrev
E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld
Nomineret

Henning Andersen

 Henning Andersen
Info
Kontakt
NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
Email:
Relaterede kunstnere
- Alex Nyborg Madsen
- Amin Jensen
- Anders & Peter Lund Madsen
- Anders Bircow og Simon Steenholm
- Anders Blichfeldt
- Anders Lund Madsen
- Anders og Bent Bro
- Andreas Ekström
- Anne Dorte Michelsen - foredrag
- Anne Larsen
- Anne Linnet
- Annika von Holdt
- Ann-Mari Max Hansen
- Ann-Mette Elten
- Ann-Mette Elten
- Arne Schumann
- Asser Amdisen
- Astrid og Kaj Kristensen
- Bakkens Pjerrot - foredrag
- Banko Carl
- Benedicte Riis
- Bengt Burg
- Benja Stig Fagerland
- Bent Fabricius-Bjerre
- Bent Falbert
- Bent Jørgensen
- Birthe Kjær foredrag
- Bjarne G. Nielsen
- Bjarne Nielsen Brovst
- Bjørn Lomborg
- Bjørn Tidmand
- Bo Østlund
- Brian Clausen
- Brian Hansen
- Brødrene Ahmad
- Bubber
- Carsten Berthelsen
- Carsten Knudsen
- Carsten Mørch
- Casper Elgaard
- Cecilie Beck
- Cecilie Hother
- Chili John
- Chili Turèll
- Christian Horn
- Christian Kronman
- Claus Elgaard
- Clement Behrendt Kjersgaard
- Connie Svendsen
- Dennis Knudsen
- Dorte Sachmann Møller
- Eliabeth Gjerluff Nielsen
- Erik Clausen
- Erik Grip - Fællessang
- Erik Peitersen
- Eskild Ebbesen
- Fahmy Almajid
- Familien Koppel i ord og billeder
- Farshad Kholghi
- Fif Beck
- Finn Majlergaard
- Firmagospel
- Flemming Jensen
- Flemming Leth
- Flemming Pless
- Frank Andersen
- Frank Esmann
- Frode Munksgaard
- Georg Metz
- Georg Ørskov
- Ghita Nørby
- Ghita Nørby & Lars Hannibal
- Gitte Koldtoft
- Gordon Kennedy
- Grethe Mogensen
- Hans-Georg Møller (Gorm)
- Helene Rosendahl
- Henning Andersen
- Henning Dyremose
- Henrik Boserup
- Henrik Byager
- Henrik Dahl
- Henrik Day Poulsen
- Henrik Lewis-Guttermann
- Henrik Palle
- Henrik Qvortrup
- Henrik Strube & Gravers Graversen
- Hilda Heick
- Huxi Bach
- Ib Michael
- Ida Bjørn Nielsen
- Ingrid Kristensen
- Ivan Z. Sørensen
- Jacob Haugaard
- Jan Gintberg
- Jan Huus
- Jan Pytlick - foredrag
- Jane Rosengren
- Jenna Christensen
- Jens Alstrup
- Jens Gaardbo
- Jens Peter Madsen
- Jens Romunstad (Biker Jens)
- Jens-André P. Herbener
- Jesper Bank
- Jesper Bo Jensen
- Jesper Grønkjær
- Jesper Jensen
- Jesper Theilgaard
- Jesper Theilgaard
- Jim Lyngvild
- Joan Ørting
- Johannes Konstantin Neergaard
- Johannes Langkilde
- John Andersen
- Julius Mygind
- Jytte Abildstrøm
- Jytte Dreyer
- Jørgen de Mylius
- Jørn Duus Hansen
- Karen Mukupa
- Karen Thisted
- Karen Thisted & Huxi Bach
- Karen Thisted og Suzanne Bjerrehuus
- Karolina Bogus
- Kathrine Lilleør
- Keld og Hilda Heick
- Kenneth K
- Kim Bildsøe Lassen
- Kirsten Norholt
- Kirsten Siggaard foredrag
- Kirsten Vaupel
- Kristian Skovbo
- Kåre Quist
- Kaare R. Skou
- Lars Krogh Jeppesen
- Lasse Helner
- Lasse og Mathilde
- Lasse Spang Olsen
- Leif Fabricius
- Leif Fabricius
- Lena Bentsen
- Lene Gammelgaard
- Lene Johansen
- Lene Rikke Bresson
- Line Baun Danielsen
- Lisbeth G Petersen
- Lisbeth Weitemeyer
- Lise-Lotte Lohmann
- Lissen Marschall
- Lisser Frost Larsen
- Lone Hertz
- Lone Koppel
- Lone Kühlmann
- Lone Kühlmann og Karen Thisted
- Lotte Andersen
- Lotte Heise
- Lotte Paarup
- Mads Arlien-Søborg
- Mads Christensen
- Mads Keiser
- Margaret Lindhardt
- Marianne Levinsen
- Marlene Horsbøl Sylvester-Hvid
- Martin Arli
- Martin Lindstrøm
- Martin Spang Olsen
- Martin Østergaard
- Mette Frobenius
- Mette Frobenius
- Mette Fugl
- Mette Korsgaard
- Michael Falch
- Michael J. D. Linden-Vørnle
- Michael Milo Jørgensen
- Michael Thomsen
- Michael Vesterskov
- Michael Winckler
- Michael Zile
- Michele Bellaiche
- Mikael Kamber
- Mikkel Beha Erichsen
- Mikkel Gundersen
- Mille Eigard Andersen
- Mina Harding Iranzad
- Mogens Dalsgaard
- Morten Wieghorst
- Naja Marie Aidt
- Niclas Heri Jákupsson
- Nicolai Bangsgaard
- Nicolai Moltke-Leth
- Niels Barfoed
- Niels Krøjgaard
- Nikolaj Cederholm
- Nis Boesdal
- Odile Poulsen
- Ole Borum Kristiansson
- Ole Michelsen
- Ole Sohn
- Peer Kaae
- Per Pallesen
- Per Rock
- Per Wimmer
- Pernille Aalund
- Pernille Aalund og Gitte Koldtoft
- Peter A. G. Nielsen
- Peter Abrahamsen
- Peter Larsen
- Peter Lund Madsen
- Peter Mygind
- Peter Qvortrup Geisling (lægens bord)
- Peter Tanev
- Peter Vuust
- Peter Aalbæk Jensen
- Petro Mielczarek
- Povl Carstensen
- Preben Mejer
- Puk Elgaard
- Ralf Pittelkow
- Rasmus Kjær
- Reimer Bo Christensen
- Reimer Bo Christensen og Niels Chr. Jung
- Rina Ottesen
- Romantic Strings
- Rune Green
- Sebastian Dorset
- Sebastian Klein
- Selina Juul
- Sepp Piontek
- Siff Frederiksen
- Signe Lindkvist
- Sonja Oppenhagen
- Steen Langstrup
- Stefan Fønss
- Steffen Brandt
- Steffen Jensen
- Steffen Kretz
- Steven Hart
- Stig Rossen
- Stig Tackmann
- Store Nørd
- Storrygeren
- STRESS Management - Johnny Schultz
- Successful Living
- Susse Wold
- Sussi La Cour (katja K)
- Suste Bonnén
- Svindlerne
- Søren Bramsted
- Søren Dahl
- Søren Kragh-Jacobsen
- Søren Lynge
- Søren Pilmark
- Søren Østergaard
- Søs Egelind
- Thomas Blachman
- Thomas Breinholt
- Thomas Mygind
- Thomas Skov Gaardsvig
- Thomas Thaulov Raab
- Thomas Vinterberg
- Timm Vladimir og Katrine Engberg
- Torben Braüner
- Torben Jetsmark
- Torben Zeller
- Trine Gregorius
- Trine Sick
- Uffe Stenstrop
- Ulrik Wilbek
- Vibeke Hartkorn
- Vickie Jo Ringgaard