Asser Amdisen

foredrag, historiker, forfatter, museumsmand

Asser Amdisen er historiker, forfatter, foredragsholder og museumsmand. Han har udgivet "Historier fra Herregården" og "Til nytte og fornøjelse - Johann Friedrich Struensee. Asser Amdisen kan bookes som foredragsholder med nedenstående emner:

Johann Friedrich Struensee - dronningens elsker, kongens favorit og landets førsteminister
I april 1772 henrettedes Johann Friedrich Struensee (1737-1772) på Østerfælled i København. Ved hans død endte en kort og intensiv periode i Danmarks historie, hvor en ung idealist pludselig havde nær enevældig magt over det Dansk/Norske kongerige. Foredraget giver en beskrivelse af Struensees liv og samfund, samt besvarer de spørgsmål, som endnu i dag, kan stilles til hans liv og virke. Var han en lykkejæger eller oplysningsfilosof - eller muligvis noget helt tredje? Hvem var Louise Augustas far? Per Olaf Enquist og Marie Helleland har inden for de senere år givet saftige fremstillinger af Struensee, som er helt anderledes end historievidenskabens fordømmelse af manden. I foredraget præsenteres et mere nuanceret, men ikke mindre underholdende billede af lægen, der blev statsmand. Foredraget kan ledsages af billeder, hvis der stilles powerpoint-anlæg til rådighed, men fungerer glimrende uden.

De Oldenburgske konger - en særdeles underholdende kongerække
På en eller anden måde er kongerækken blevet synonymt med kedelig historie. Det er frygteligt synd, da kongerækken er et nyttigt redskab til at få en forståelse af Danmarks historie og samtidigt er en særdeles underholdende historie. Foredraget vil gennemgå de oldenburgske konger fra Christian I til Frederik VII. Der vil blive fortalt sladderhistorie og anekdoter, så det er helt sikkert, at kongerækken vil være lært, når foredraget er slut. Christian II's og Dyveke, Christian IV's mange børn, Frederik V's alkoholproblem og Christian VII's sindsygdom er blandt de mange gode historier, der vil blive fortalt. Foredraget er bygget på historisk korrekte kilder, men vil være langt mere underholdende end man vil forvente af et historisk korrekt foredrag. Foredraget kan understøttes af billeder, hvis der forefindes et powerpoint-anlæg, men kan sagtens fungere uden.

Ulfeldt, Griffenfelt, Struensee - De store landsforrædere
Corfitz Ulfeldt (1606-1664), Peder Schumacher Griffenfelt (1635-1699) og Johann Friedrich Struensee (1737-1772) var alle på hver deres tid Danmark mest magtfulde mand. De blev alle væltet, retsforfulgt og dømt til døden for deres virke som statsmænd. Foredraget fortæller den spændende historie om de tre mænd og viser, hvordan de tre sager fortæller om, hvordan tankegangen i Danmark forandredes over de ca. 100 år, der er mellem sagerne mod Ulfeldt og Struensee. Foredraget kræver powerpoint-anlæg.

Den gode historie er aldrig kedelig - heller ikke når den er bygget på videnskab
Den almindelige danskers billede af historievidenskaben er, at det er en kedsommelig affære. Mange årstal og meget lidt relevans for nutidens mennesker har præget historikernes formidling. Dette foredrag sætter fokus på, hvorfor historie har fået dette ry og gennem en lang række eksempler på gode og spændende historier, demonstreres det, at historie ikke behøver at være kedelig. Hør om Struensee og Caroline Mathildes privatliv, om bøndernes hævn over den pyntesyge herremand, om sørøverangreb på Aabenraaskibet Chico og meget meget mere. Foredraget bygger på egne oplevelser af folks fordomme over for det fag, jeg sætter så højt, og mine tilstræbelser på at ændre fagets image. Foredraget kræver ikke powerpoint.

Oplysningstiden - En periode der skabte verden af i dag
De fleste mennesker ved fra deres skolegang, at i oplysningstiden blev det moderne samfund skabt. Det frie menneske, demokratiet, det moderne uddannelsessystem er resultater af denne periode. Traditionelt har man talt om oplysningen som en bevægelse, der udgik fra en lille gruppe velhavende mænd i Paris. Denne skildring er kun en del af sandheden. Oplysningstiden var moder for det moderne demokrati, men også for de kommunistiske samfund i det tyvende århundrede og for fascismen - såvel nazismen som de mere moderne højrenationale varianter, som Liga Nord i Italien og Dansk Folkeparti i Danmark. Blandt oplysningens store mænd findes moderate som Voltaire, Holberg og Montesquieu, men også radikale som Rousseau, Marquis de Sade og i Danmark Struensee. I foredraget præsenteres et mangefacetteret billede af tiden, som skabte den moderne verden. Kan ledsages af billeder, hvis der kan stilles powerpoint-anlæg til rådighed.

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Asser Amdisen er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på Asser Amdisen

For booking af Asser Amdisen ring til nkbooking - tlf. 7020 3648


 Nyhedsbrev
E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld
Nomineret

Asser Amdisen

 Asser Amdisen
Info
Kontakt
NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
Email:
Relaterede kunstnere