John Andersen

Polarforsker

(samt foredragsholder arkitekt, eventyrer og forfatter)

John Andersen er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets arkitektskole (1970), men allerede som 16 årig opsøgte han eventyret, primært i den vilde natur, hvor bjergbestigning mange steder i verden var drivkraften. Senere blev det til arkæologiske ekspeditioner, isbjørnemærkninger og især kajakekspeditioner i hele Arktis. John Andersen har lavet hundrede af radioudsendelser, samt tv produktioner, men kom sent i gang (1998) med at skrive bøger. John underviser som lektor på arkitektskolen og har gennemført mange studierejser til Middelhavslandene og Mellemøsten.

FOREDRAGSEMNER:

1.MELLEMØSTEN
Med baggrund i John´s seneste bog "Rejser til det lykkelige Arabien" På sporet af Carsten Niebuhr (Gyldendal november 2012) fortæller John Andersen om 2 års arbejde med at gennemrejse hele Mellemøsten, Iran og Indien. Her opsøgte John de steder og lokaliteter hvor Carsten Niebuhr rejste fra 1761- 67. Det har været både fascinerende og lærerigt at møde mennesker og fremmede kulturer i en verden hvor der er mange konfliter og uroligheder. John har under de mange rejser ikke mødt fjendskab eller utryghed på noget tidspunkt, men mødt venlige og imødekommende mennesker som var meget interesseret i hans forehavende.
Bogen som er på knapt 400 sider indeholder citater fra Niebuhrs omfattende dagbogsoptegnelser, som har været ledetråde i af finde de steder og lokaliteter som Niebuhr besøgte. John har fundet alle stederne og skrevet om mødet med mennesker supplere med mange fotografier.

(velegnet til biblioteker, højskoler, kulturinstitutioner mm)


2.GRØNLAND
Gennem de seneste næsten 50 år har John Andersen udforsket de barske kyster, krydset indlandsisen tre steder, mærket den storslåede natur på egen krop i kajakken og udviklet et nært venskab til grønlænderne.
John har på 6 ekspeditioner padlet rundt om Grønland, sammen med tre grønlændere og tre danskere.
Foredraget tager udgangspunkt i Johns bog "Rundt om Grønland". Billederne i bogen danner omdrejningspunkt for historier, anekdoter og eventyr, der spænder over såvel en årrække som vidt forskellige områder. Der er beretningerne om kajakture og de barske bjerge i det vilde Østgrønland, fortællingerne om grønlænderne, bygderne og fangerne i det smukke Vestgrønland og anekdoter om Thule og ekspeditionerne i den storslået natur i Nord- og Nordøstgrønland.
Foredraget kan tilpasses stor set alle behov fra underholdning til undervisning, kursusforløb, temadag mm. hvor materialet er en stor billedsamling samt 6 bøger om Grønland.

(Velegnet til biblioteker, efterskoler, gymnasier, foreninger med interesse for Arktis og Grønland, alm. underholdning, som eventyr)


3.NORDVESTPASSAGEN
Søvejen nord om Amerika, den såkaldte Nordvestpassage, er i de seneste år blevet aktuel pga. den globale opvarmning med deraf mindre is og mulighed for at komme fra Europa til Kina på en hurtigere og dermed billigere måde.
Men den historie er på ingen måde ny. Den danske konge, Chr. IV satte den unge kaptajn Jens Munk afsted med 69 mænd på to skibe, for at finde den nye søvej. Jens Munk kom tilbage med et skib og 2 mand, resten var døde af skørbug. En dramatisk historie som forfatteren Thorkild Hansen har skrevet en klassiker om.
Det er også her at polarforsknings største tragedie fandt sted. I 1846 under Franklin Ekspeditionen, hvor 129 mænd omkom på mystisk vis. Sidst var det den norske polarforsker Roald Amundsens som i 1903 som styrede sit lille skib Gjøa med kun 6 mand gennem ishavet til berømmelse.
Polarforskeren og eventyreren John Andersen gennemførte sammen med nordmanden Vidar Sie og sin søn, Fotograf Ture Andersen den første og hidtil eneste kajaksejlads gennem den is fyldte Nordvestpassage. Ekspeditionen varede i alt 9 måneder og der blev fundet historiske rester fra tidligere ekspeditioner og varder fra den berømte 5. Thule Ekspedition som Knud Rasmussen gennemførte i 1924.

(Velegnet til virksomheder - f.eks. motivation, peptalk, teambuilding og andre erhvervsemner, institutioner, biblioteker, gymnasier som temaindlæg)


4. MOTORCYKELREJSER
John Andersen er en ældre "klassisk motorcyklist". Han fik motorcykel som 18 årig og kørte til han var 35. Fik børn, hus og bil hvor motorcyklen blev parkeret i garagen. Efter et ændret liv som 60 årig, købte han igen en motorcykel, men erfarede snart at mange ting var ændret. Flere biler, tættere trafik, men værst af alt - mobiltelefoner, med uopmærksomme bilister. John har siden 2005 gennemført motorcykelrejser gennem Europa og Tyrkiet, Cuba og Island rundt, Chile og Argentina og i 2012 en sole tur til Mongoliet og retur - 17000 km i alt.
John beretter om motorcyklerne, udstyr, planlægning, historiske oplevelser og om at køre henover de mongolske stepper og mødet med hestenomaderne i deres hvide gir telte.

(Velegnet til virksomheder - f.eks. motivation, peptalk, teambuilding og andre erhvervsemner, skoler, foreninger)


Anbefalinger:
"Oplægget JA kom med var både med hensyn til indhold og fremstilling i top - han var lydhør overfor respons og kunne i forhold til input både indarbejde det i oplægget og få det til at hænge sammen med den oprindelige røde tråd. JA var både fagligt og personligt overbevisende til stede og havde via sin fremstillingsform rum til at skabe en positiv og glad atmosfære i salen."
- Lis Bris - Nordsjællands Grundskole og Gymnasium

"Det var spændende og alle mine gæster var meget tilfredse med det."
- Karen Lange Hinstrup - Dansk Gasteknisk CenterKlik for stort billede...  Klik for stort billede...  Klik for stort billede...  Klik for stort billede...

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på John Andersen er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på John Andersen

For booking af John Andersen ring til nkbooking - tlf. 7020 3648


 Nyhedsbrev
E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld
Nomineret

John Andersen

 John Andersen
Info
Kontakt
NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
Email:
Relaterede kunstnere