Michael J. D. Linden-Vørnle

Cand.scient. og ph.d. i astrofysik og forfatter

Hvordan er universet opstået? Er der liv på andre planeter?
Bliver Jorden ramt af en stor asteroide? Kan vi rejse til stjernerne? Vi kan endnu ikke give klare svar på disse spørgsmål. Men vi kan give gode bud.

Michael J.D. Linden-Vørnle har siden 1999 arbejdet ved Tycho Brahe Planetarium som astrofysiker og formidler. Herudover er han også tilknyttet DTU Space, hvor han er involveret i det europæiske satellitprojekt, Planck. Planck-satellitten skal undersøge universets oprindelse, der populært kaldes "big bang".

Michael J.D. Linden-Vørnle er et af de mest kendte ansigter i Danmark, når det kommer til astronomi og rumfart. Udover at medvirke i diverse tv-udsendelser, har Linden-Vørnle også skrevet utallige artikler om rumfart, astronomi, rumforskning, og astronomi relateret videnskab. Michael Linden-Vørnle er en erfaren foredragsholder, tilpasser gerne sine foredrag til forskellige målgrupper.


Foredragsemner:

Besøg fra rummet ?
Hvert år fortæller mange mennesker om mystiske syn på himlen og for langt de fleste mennesker er UFO'er synonym med rumskibe fra andre planeter. Nogle mennesker beretter endog om møder med væsner fra andre verdener, der kommer hertil i deres rumskibe, men hvor går grænsen mellem fakta og fiktion - mellem drøm og virkelighed?

I foredraget præsenterer Michael Linden-Vørnle væsentlige elementer i "UFO-sagen" - såvel fra Danmark som fra udlandet.

Emne: UFO, rumvæsner, liv i universet


Du gamle Måne
- et foredrag om Månen og dens mange myter

Vi kender alle Månen - eller gør vi? Selvom Månen er vores nærmeste nabo i rummet og selv om mennesket har besøgt den, er der stadig meget vi ikke ved om denne vores tro følgesvend. Hvordan er Månen opstået, og hvorfor har Månen kun 'have' på den side, der vender mod Jorden. Disse helt
grundlæggende spørgsmål kan vi ikke med sikkerhed give et svar på.

I en anden kategori kan vi spørge, om Månen påvirker os mennesker direkte. Er der realitet bag påstandene om, at fuldmånen forårsager flere mord, selvmord, fødsler, ulykker m.m.? Amatørastronomer har gjort observationer af bl.a. mystiske lysglimt på Månen, og endelig findes der et hav af konspirationsteorier med relation til Månen, fx at NASA aldrig har været deroppe, men derimod iscenesatte månelandingerne i et filmstudie i Nevadas ørken.

I foredraget præsenterer Michael Linden-Vørnle Månen og dens mange mysterier og myter og de nyeste resultater fra udforskningen af vores drabant.

Emner: Månen, månemyter, astronomi/astrofysik, videnskab


Er der nogen?!
Jagten på intelligent liv i rummet fortsætter

Er liv et naturligt og hyppigt forekommende 'produkt' i Universet? Findes der mekanismer i naturen, der styrer udviklingen i retning mod intelligent liv? Er det muligt at høre svage radiosignaler fra civilisationer som vores egen, hvis de findes derude i Mælkevejens mylder af stjerner?

Disse spørgsmål er ikke nye, men i de seneste år er astronomer, fysikere, biologer o.m.a. begyndt at arbejde sammen under overskriften 'astrobiologi' for at søge efter svarene på disse meget fundamentale spørgsmål. Også den aktive søgen efter radio- og lyssignaler fra teknologiske civilisationer i rummet er i disse år i en rivende udvikling.

I foredraget giver Michael Linden-Vørnle et overblik over de allerseneste resultater inden for astrobiologien.

Emner: Liv i universet, rumvæsner, astrobiologi, astronomi/astrofysik, videnskab


Verdens skabelse set med danske øjne
Hvordan er universet opstået og hvad bliver dets skæbne? De fleste rumforskere tror i dag på, at svaret på disse spørgsmål leveres af den såkaldte big bang teori. Den siger, at universet blev født for
ca. 14 mia. år siden i en ekstremt varm og tæt tilstand.

Michael Linden-Vørnle fortæller i dette foredrag om udviklingen af big bang teorien samt de seneste resultater fra dette fundamentale forskningsområde - ikke mindst Danmarks engagement i den europæiske satellitmission "Planck". Denne satellit begyndte i 2009 kortlægningen af den svage efterglød fra universets varme barndom og disse målinger vil gøre det muligt at fastlægge universets rammelovgivning.

Emner: Universet, kosmologi, skabelsen, astronomi/astrofysik, videnskab


I videnskabens grænseland
I den moderne naturvidenskab findes områder, hvor både teori og eksperiment er på tynd is. I dette videnskabens grænseland er der grobund for eksotiske idéer. I foredraget fortæller Michael Linden-Vørnle om en række etablerede såvel som kontroversielle emner herunder 'teorien om alting', sorte huller og tidsrejser, astrologi, UFO'er, den menneskelige bevidsthed o.m.a.

Emner: Videnskabens grænseland, videnskab


Kan vi rejse til stjernerne?
Et tryk på en knap og vi befinder os på den anden side af Mælkevejen. I mange science fiction film er der nærmest ingen grænser for hvor langt vi kan komme på et splitsekund ved at rejse i "hyperrummet" eller bruge "warp-drive". Selvom der langt hen ad vejen er tale om fri fantasi, så er der ingen tvivl om at almindelige raketter er uegnede til en rejse til selv de nærmeste stjerner.

I foredraget fortæller Michael Linden-Vørnle om, hvilke problemer der skal overvindes for at slå bro over de umådelige afstande i Universet og hvilke tiltag der gøres for at sende mennesket på den ultimative odyssé - rejsen til stjernerne.

Emner: Rumrejser, rumfart, videnskabSolen
- livets stjerne

Solen er forudsætningen for livet her på Jorden og en afgørende faktor i mange sammenhænge - fx som den motor, der skaber og driver vores klima. Solens vigtige rolle er tydeligt afspejlet i den centrale placering, den har haft og stadig har i de fleste kulturer.

Da Solen er den nærmeste stjerne, har man lært meget om stjerner i almindelighed ved at studere den. Hvert 11. år er Solen meget aktiv, hvilket udmønter sig i såvel imponerende nordlys som voldsomme "solstorme", der ødelægger satellitter og skaber forstyrrelser i strømforsyning og radiokommunikation her på Jorden.

I foredraget vil Michael Linden-Vørnle fortætte om Solens rolle både som stjerne og som 'klima-maskine'.

Emner: Solen, stjerner, astronomi/astrofysik, klima, videnskab

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Michael J. D. Linden-Vørnle er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på Michael J. D. Linden-Vørnle

For booking af Michael J. D. Linden-Vørnle ring til nkbooking - tlf. 7020 3648


 Nyhedsbrev
E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld
Nomineret

Michael J. D. Linden-Vørnle

 Michael J. D. Linden-Vørnle
Info
Kontakt
NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
Email:
Relaterede kunstnere