Sonja Oppenhagen

Foredrag - skuespiller

Sonja Oppenhagen - en af landets mest alsidige og folkekære skuespillere - har mange hjertesager.
To af dem, som står hende nærmest, har vi hermed fornøjelsen at kunne præsentere.
Sonja Oppenhagen kan engageres til de to foredrag "Emily Dickinson" og "Marie Bregendahl & Jeppe Aakjær", men også til et personligt foredrag, "Mit Liv I Kunsten".

Sonja Oppenhagen om Mit Liv I Kunsten

Sonja Oppenhagen har sammensat et foredrag om livet ved teatret, filmen og TV - om de mange og sjove personligheder, hun har mødt på sin vej.

Et causeri, små anekdoter om tiden inden for murene på Kongens Nytorv, Korsbæk, turnélivet og meget mere.Sonja Oppenhagen kan bookes til foredrag med nedenstående emner:

Mit liv i kunsten
Sonja Oppenhagens liv har altid været kunsten i al dens form og udtryk. Hun startede som balletbarn på Det kongelige Teater, da hun var 9 år og blev senere uddannet som skuespiller ved Odense Teater (afgang 1971).

Sonja Oppenhagen har sammensat et foredrag om livet ved teatret, filmen og TV - om de mange og sjove personligheder, hun har mødt på sin vej.

Et causeri, små anekdoter om tiden inden for murene på Kongens Nytorv, Korsbæk, turnélivet og meget mere.

Emily Dickinson
I vinteren 2002 -2003 turnerede Sonja Oppenhagen med forestillingen "Emily - den smukkeste pige i Amherst". Inspireret af forestillingen har Sonja Oppenhagen sammensat et foredrag om en af de mest besynderlige og fængslende personligheder i litteraturhistorien, Emily Dickinson.

Emily Dickinson er blevet kaldt det skarpeste intellekt siden Dante og den største digter siden Shakespeare. I betragtning af, at Emily Dickinson var fuldstædig uinteresseret i at deltage i livet udenfor fødebyen Amherst, Massachusetts, hvor hun fra fødslen i 1830 og frem til sin død i 1884 levede i selvvalgt isolation, kan vi kun kigge endnu mere undrende og misundeligt på den and, der kan rejse ind i sig selv og besidde et så skærpet syn på det at være "et menneske" i glæde og sorg og på godt og ondt. Hele livet samlede Emily på ord, alle skrevet på små lapper papir, bagsiden af opskrifter, indkøbslister m.v. for senere at finde frem til lige præcis det ord, der passede til hendes metaforiske, minimalistiske form.

I sin levetid nåede Emily Dickinson kun at opleve udgivelsen af syv af sine digte; alle med rettelser i sprog - og tegnsætning, da samtiden ikke forstod hendes digtform. Først i 1955 nåede eftertiden frem til, hvad der må betegnes som den "sande" udgivelse af Emily Dickinsons vidunderlige digte. Der gik således 71 ar fra Emily Dickinsons død, før verden fik øjnene op for hende og de omkring 2.000 digte, der i dag stadigvæk virker nytænkende og moderne.

Marie Bregendahl & Jeppe Aakjær
Marie Bregendahl og Jeppe Aakjær mødte hinanden i 1886, hvor hun var 19 og han 20. Dette møde blev begyndelsen på syv års brevveksling, kun afbrudt af korte sporadiske stævnemøder. Foredraget er bygget op omkring brevvekslingen mellem to meget forskellige individer.

Marie voksede op i et konservativt gårdmandsmiljø, præget af stilfærdig religiøsitet, hvor hun fra hun var otte år matte udfylde moderrollen efter morens tidlige død i barselseng.

Jeppe Aakjær var hendes diametrale modsætning: fattig, optaget af den sociale kamp og opgøret med kirken.

Marie og Jeppe blev gift syv år efter deres første møde, men selvom de elskede hinanden blev ægteskabet og nærheden en kamp for dem begge. Marie blev, trods modvilje, tvunget ind i den gængse kvinderolle og i længden blev deres grundlæggende forskelligheder og de økonomiske omstændigheder for vanskelig for dem begge og efter syv år blev de skilt i 1900.

En helt moderne kærlighedshistorie om to unge menneskers kamp. Jeppe Aakjær var "kunstneren" og Marie den praktiske, der kæmpede for at få det hele til at hænge sammen, men samtidig bankede hendes hjerte hele tiden for at fa lov til at skrive.

I forestillingen "Hjertets Sidste Slag" som ligger til baggrund for foredraget blev der komponeret musik til nogle af de digte, de skrev til hinanden. Disse kompositioner vil ligeledes blive brugt i foredraget.

Sonja Oppenhagen - skuespillerinde - født 1948

Oprindelig balletdanserinde.

Hun afsluttede sin skuespilleruddannelse på Odense Teater i 1971 - men var inden da allerede blevet landskendt for sin rolle fra filmene om Min søsters børn - og har siden optrådt på en lang række teatre over det meste af landet, herunder ABC Teatret, Aveny Teatret, Scala, Folketeatret, Gladsaxe Teater og Rialto Teatret.

Sonja Oppenhagen har også medvirket i flere sommerrevyer i f.eks. Holstebro, Hjørring, Århus og i Tivoli.

Fra tv huskes hun uden tvivl bedst som Vicki Arnesen fra serien Matador, men hun har også optrådt i afsnit af Huset på Christianshavn, Taxa og Langt fra Las Vegas.

Man har også kunnet opleve Sonja Oppenhagen i diverse julekalendere, som f.eks. Jul i Juleland og Krummernes jul.

Film i uddrag:
Næsbygaards arving - 1965
Min søsters børn - 1966
Min søsters børn på bryllupsrejse - 1967
Min søsters børn vælter byen - 1968
Blind makker - 1976
Jeg elsker dig - 1987
Krummerne - 1991
Krummerne 2 - Stakkels Krumme - 1992
Kærlighed ved første hik - 1999

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Sonja Oppenhagen er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på Sonja Oppenhagen

For booking af Sonja Oppenhagen ring til nkbooking - tlf. 7020 3648


 Nyhedsbrev
E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld
Nomineret

Sonja Oppenhagen

 Sonja Oppenhagen
Info
Kontakt
NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
Email:
Relaterede kunstnere