Sebastian

Trubadur

SEBASTIAN dansk sangskriver, komponist, sanger, musiker, forfatter,producer og instruktør.

Knud Grabow Christensen født 19/12/49 i Sønderborg (hed opr. Torben som mellemnavn). Fik kunstnernavnet Sebastian af sit første pladeselskab i 1970 da han indspillede sin første single i Vanløse Bio.

Sebastian har solgt mere end 2 millioner plader. Han har givet over 1000 koncerter og ca. 2 millioner publikummer har løst billet til hans musicals.

Sebastian begyndte at spille guitar i 1966 under kostskoleophold. Skrev egne sange fra 1967. Skiftede fra engelsk-sprogede tekster til danske efter udgivelse af det første album, The Goddess (1971). Vakte nogen opmærksomhed med maxisinglen Lossepladsen bløder (1971) men slog for alvor igennem med Den store flugt (1972) som blev et af halvfjersernes mest banebrydende og bedst solgte danske albums

I perioden fra 1967-74 (og med mellemrum lige siden) optrådte Sebastian næsten altid alene på scenen med sin guitar - og udviklede sig til en sikker performer "the hard way" - igennem tusinder af optrædender på gader og stræder værtshuse og på alle slags scener. Forankret i rollen som trubadur eller "folkesanger" (dengang en meget brugt betegnelse) kunne han begynde sin kunstneriske opdagelsesrejse - som i årene efter skulle bringe ham længere ud og omkring i emner og stilarter, end næsten nogen anden.

Sebastian blev i de første år ofte betegnet som "protestsanger". En rolle han kun delvist har identificeret sig med. De varme, lyriske-poetiske sange - surrealistiske, humoristiske og de vemodige - hyldest til fantasien-sange, ligger hans hjerte nærmest.

På sine pladeindspilninger har Sebastian næsten altid brugt andre musikere som medspillere. I starten studiemusikere, og fra 1974 sit første egentlige band.

Nye pladestudier og ny indspilningsteknik opstod i de år, og Sebastian var langt fremme i udviklingen - med musikalske eksperimenter og med månedlange indspilninger og imponerende pladeproduktioner til følge.

Sebastians andet store "gennembrud" kom i 1976 da hans sange til ungdomsfilmen "Måske ku' vi" hittede stort og to år senere blev efterfulgt af "Du er ikke alene". Han var ved at være sidst i tyverne, og følte sig egentlig lidt for gammel til at være talerør for de unge, 10 år yngre - som de var i filmene. Men sangene ramte både sin målgruppe, og som næsten altid - alle aldersgrupper. Børnene og deres forældre fik sange som "Hodja fra Pjort" og "Nana"-sangen. Og ved senere sange til både "Ronja røverdatter" og "Pippi" fortalte han om vigtigheden af at give et familiepublikum musikalske oplevelser sammen.


I 1979 havde Sebastian omsider fundet sit "rigtige" band. Af mange kaldet "stjernebandet" eller Danmarks første "supergruppe" (en betegnelse som blev hæftet på div. amerikanske bands som bestod af stjernemusikere). Bandet var foruden Sebastian på guitar & vokal; keyboardtroldmanden Kenneth Knudsen, guitarlegenden Niels Henriksen og bas-geniet Michael Friis. Alex Riel - en af verdens bedste trommeslagere - fuldendte næsten billedet af superholdet. Det blev da også en af rigets mest lovende nye sangerinder, Lis Sørensen, der stillede sig ved Sebastians side i en uforglemmelig kombination.

Sebastian skrev "Stille før storm" til Lis. Den blev hendes folkelige gennembrud,og har aldrig forladt hende siden. Efter forrygende live-koncerter og pladerne "Cirkus Fantastica", "Stjerne til støv" og "80'ernes Boheme" opløste Sebastian sit band for snart efter at starte endnu et.

Nye var på Morten Kærså (keyboards), Jens Rugsted (bas) og Jan Sivertsen (trommer), men på guitar og sang var stadig Niels Henriksen og Lis Sørensen med, igen i et yderst kompetent band som medvirkede på "Tusind og een nat", "Skatteøen", "På vulkaner" og delvis "Det gode menneske fra Sezuan". Det var også i denne periode ('87) at Sebastian skabte sangen "Vårvise" til norske Sissel Kyrkjebøs gennembrud i Danmark.

"Sin generations største kompositoriske talent" blev Sebastian betegnet af journalisten Lasse Ellegård - i forordet til Torben Billes bog "Gøgleren, Knud og de andre" fra 1984. Og det kompositoriske var hvad Sebastian mere og mere brændte for de følgende år. Publikums forventninger, turnéerne og indspilnings-sessionerne var mange og krævende, og måtte efterhånden trappes ned hen imod slutningen af firserne.

Allerede i 1980 havde Sebastian fået forespørgsel fra Rimfaxe-teatret i Roskilde om han ville lave H.C. Andersens "Nattergalen" til minimusical.


I 1985 fik Preben Harris på Folketeatret overtalt Sebastian til at komponere sange og musik til "Skatteøen" (Som endte med at blive den mest sete musical nogensinde i Danmark).

Lige så vigtigt for Sebastian var dog det selvstændige "Skatteøen" pladeprojekt, hvortil Sebastian samlede nogle af tidens ypperste rock/pop sangere til et skelsættende album som solgte 70.000 eksemplarer allerede inden teaterversionens premiere på Folketeatret.

En lige så markant begivenhed havde det været i 1979 da Sebastian udgav sine kompositioner til Bertolt Brechts tekster på pladen "Tiderne skifter". Efter en del debat med både roser og kritik - endte eksperimentet alligevel som en af Sebastian vigtigste indspilninger og hans næststørste pladesalg i 70'erne. Dette ledte direkte til endnu en opgave med Brecht og "Det gode menneske fra Sezuan" til TV-teatret i 1988 (senere udvidet med fem ekstra sange til Gladsaxe Teaters opsætning otte år senere).

"Det gode menneske fra Sezuan" og det altoverskyggende efterfølgende projekt i 1988-89 - den symfoniske "Dyndkongens datter" gjorde at Sebastian opløste sit band i december 1987, og i mange år frem blev Sebastian kun en sjælden gæst på koncertscener hvor han enkelte gange optrådte som trubadur. "Dyndkongens datter" - også kaldet "Et eventyr" var en bestilling fra Det Kgl. Teater på musik til en helaftensballet. Sebastian arbejdede på værket i to år, men det blev aldrig opført på teatret. Sebastian vandt sammen med musikforlaget Wilhelm Hansen en senere retsag mod Det Kgl. Teater. En ballet til musikken blev dog skabt af et kompagni i Skt. Petersborg i 1996, og den afslørede hvor flot det hele kunne være blevet - hvis man havde taget sig sammen på nationalscenen.

I 1990 kom foreløbig sidste "rigtige" Sebastian plade, "Miraklernes tid", som bl.a. indeholdt musik til fem tekster af den spanske digter Garcia Lorca.

Sebastian arbejde videre med teatret og filmmusikken i 1991 med to store projekter. "Ronja røverdatter" som Sebastian havde fået særlig tilladelse af Astrid Lindgren til at omforme til musical - og DR-TVs 13 afsnit lange serie om "Gøngehøvdingen". Serien fik jævnt dårlig kritik, men mange anerkendte kvaliteten i den illustrative musik.

Op igennem halvfemserne udforskede Sebastian igen nyt musikalsk land og genopfandt nærmest ene mand den "næsten" vigtigste del af dansk musical, nemlig sangene. Og med ikke mindst en kolossal publikumstilstrømning til følge. Ikke blot forestillinger som "Cyrano", "Alladin", "Hans Christian Andersen" i halvfemserne, men også over "Pippi" og op til nu med "Kærlighedens farve" på Odense teater i 2006, viser at Sebastian har haft publikum med sig hele vejen - også selvom han ofte er gået egne veje og har budt sit publikum mange udfordringer. Han har altid vist at kernen var kærligheden til musikken - og den oplevelse han kunne give sig selv og publikum.

Hans store respekt for teatret, maskineriet og hans musiske indgang til dramatikken har igennem årene skabt mange uforglemmelige scenerier og aftener af magisk drama og skønhed. Sebastian har dog ikke altid været enig i instruktørernes tolkninger af værkerne. Det førte i 1999 til at Sebastian påtog sig en ny rolle som instruktør for teatergruppen Mastodonterne. De efterfølgende fem år forestod han intet mindre end 13 opsætninger af sine musicals med gruppen i Nordsjælland - og i bl.a Cirkusbygningen og Tivolis koncertsal med et samlet besøgstal på næsten 250.000 tilskuere. En markant bedrift i tider med teaterkrise. Sebastian skrev dessuden musicalen "Klokkeren fra Notre Dame" direkte til truppen. Sebastian sluttede sit samarbejde med Mastodonterne i 2005 med en opsætning af "Pippi" i Frederiksborg slotshave.

Sebastian udgav mellem 1970-90 over tyve albums med sig selv som sanger - med et væld af store hits. Største album-succeseer er "Stjerne til støv" (1981), "80'ernes Boheme" (1983) og "Tusind og een nat" (1984). Sebastian udgav mellem 1980-2002 yderligere over ti albums med egne musicals m.v., primært med andre sangere/skuespillere som udøvere. Største musicalsucceser er "Skatteøen" (1986), "Cyrano" (1993), "Ronja Røverdatter" (1991) og "Pippi" (1998). Sebastian har dessuden arbejdet som teaterinstruktør af en række egne musicals fra 1999-2005.

Sebastian vendte i 2003, efter næsten ti års pause som solist, tilbage til koncertscenen, og har siden gennemført flere koncertturnéer under titlen "Trubadurens aften". Sidst i februar/marts 2006 med 27 koncerter over hele landet. I 2004 udsendtes dvd/cd'en "Trubadurens aften" med koncertoptagelser.

Sebastians seneste arbejde er musicalen "Kærlighedens farve", bygget over H.C. Andersensens skuespil "Mulatten". Den havde premiere den 4. maj 2006 på Odense teater.

Litteratur/noder
Torben Bille, Sebastian - gøgleren, Knud og de andre (1984, Fremad)
Torben Bille, Dans med mig (1991, Wilhelm Hansen)
Torben Bille, Sebastian - 50 (1999, Linnhardt & Ringhoff
Michael Eigtved, Fuld af nattens stjerner (2003, Rosinante)
Sebastian, Manuskript til musicalen Klokkeren fra Notre Dame (2002, Forum)
De fleste Sebastian sange findes på noder hos forlaget Wilhelm Hansen enten som enkelte nodeark eller i diverse sangbøger.

04/02/08
Sebastian fik årets "Steppeulv" - Pionérprisen
Prisen uddeles af de danske musikkritikere
Musikmagasinet Gaffa skrev bl.a:
Årets pionerpris gik til Sebastian, der blev hyldet for sit lange og betydningsfulde virke i dansk musik. Det var ironisk nok også Sebastian, der formåede at sætte mest gang i salen, på trods af at han stod ganske alene på scenen. Stående applaus og et medsyngende publikum var reaktionen, og jublen ville nærmest ingen ende tage, da Sebastian satte akkorderne an til "Den Sidste Vals" og "Når Lyset Bryder Frem", og pioneren var bestemt rørt og glad for anerkendelsen.
03/01/08
Sebastian spillede med Donovan i Oslo
Den lille by Stabekk ved Oslo blev den 15. december vidne til et højst usædvanligt musiktræf. Dagen før havde Sebastian gennemført sin første koncert i Norge i mange år på festivalen "Et årsværk". Den skotske folkemusiklegende Donovan var på plakaten den 15. og havde hørt om sin danske kollegas optræden. Det norske publikum fik sig noget af en overraskelse da Donovan i slutningen af sin koncert inviterede Sebastian på scenen. De to skiftedes til at synge og spille fire Donovan sange til stor begejstring for de tilstedeværende. Sebastian og Donovan var glade for forløbet og vil mødes på scenen ved en senere lejlighed i Danmark.

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Sebastian er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på Sebastian

For booking af Sebastian ring til nkbooking - tlf. 7020 3648


 Nyhedsbrev
E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld
Nomineret
 Sebastian
Info
Kontakt
NKBOOKING
Booking Tlf. 7020 3648
Email:
Relaterede kunstnere
- A Banda
- Anders Graae
- Anna David
- Anne Marie Bush
- Annika Askmans orkester
- Apache
- Arvid
- Basim
- Bazaar
- Benny Holst
- Birthe Kjær & Feel Good Band
- Black Magic
- Bo Schiøler & Skavankerne
- Bryan Rice
- Caroline Henderson
- Casino Royale
- Christina Chanée og Tomas n'evergreen
- Clements All Stars
- Cut 'N' Move
- Danser med Drenge
- Den danske mafia
- Dinner & Dans totalløsning
- Diskofil
- Dissing, Dissing Las & Dissing
- DJ Dex & Kna Connected
- DK Rocks
- Dodo & The Dodos
- Dorthe Zielke
- Elizabeth Hersing Ensemble
- ELVIS On My Mind
- Erann DD
- Erik Grip
- Erik Grip & Peter Abrahamsen
- Fede Finn & Funny Boyz
- Frederik
- Grip & Gunde
- Habbadám
- Henning Stærk
- Henrik Liep & the soulworkers
- Holger Vig
- Ida Corr
- Ivan Pedersen
- Jack Vreeswijk
- JaJa
- Jakob & Rudi
- James Sampson
- Jan Nielsen
- Jane & Shane
- JD and the BopCats
- Jette Torp
- Jimilian Ismaili
- Johnny Deluxe
- Jomfru Ane Band
- Kalle Brandt
- Kalle Pimp
- Karen Marie Jørgensen
- Kaya Brüel og Ole Kibsgaard
- Keld Heick & Time Machine
- Kristian Lilholt
- L.A. Prostitutes
- Ladies Sing the Blues
- LadyLand
- Lene Siel
- Linda Andrews
- Liv Skotte
- Live Salsa med Egües y su cuban beat
- Lizzie
- Maria Lucia
- Marie Carmen Koppel
- Martin Axelgaard
- Mette Kirkegaard
- Mia Martinez & her MamboSoul
- Michael Falch
- Michael Vesterskov
- Milo (fra RaiDen)
- Mohamed Ali
- Monique
- Morten Hemmingsen
- Neighbours
- Nice Little Penguins
- Party Patrol
- Patricia
- Paul Harrison Band
- Peter Viskinde
- Potters Jig
- Preuthun - Rasmussen Duo
- På Slaget 12 - PS12
- RaiDen
- Rasmus Thude
- Rocazino
- Rubens Orkester
- Rusbjerg & Venndt
- Sange i Stereo
- Sanne Do
- Sascha Dupont
- Sebastian
- Simone
- Skipper Just Frost
- Soluna Samay
- Soluna Samay
- Sonic Steel Band
- Sorten Muld
- Stardust Boogie Band
- Steffen Brandt
- Stephanie Ravn
- Sukkerchok
- Sveinur
- Søren Berlevs Gas Show
- Tarantino Soundtrack Orchestra
- Télé Rouge
- The Beatophonics
- The Dreams
- The Fireflies
- The Tolkien Ensemble
- ThirdWheelDrive
- Tobias Trier
- Trio Bel Canto
- Trio Klezmer med Channe Nussbaum
- Tyrolerband - Tyrolerorkester
- Tøbrud
- Venter på far
- Vocal Line
- Volf Duo
- Young Flowers Reunion
- Zenobia
- Zididada
- Østkyst Hustlers